Op woensdag 5 juni 2024 vond de crematie van Grootmeester Tang Wei plaats. Vanuit de School of Taiji Groningen waren we met een delegatie van 5 mensen aanwezig, daarnaast waren uit Groningen nog een aantal anderen uit de taiji- en kung fu wereld naar Amsterdam gekomen om Grootmeester Tang Wei en zijn familie de laatste eer te bewijzen. Ook vanuit de andere lesgroepen van meester Tang Wei (o.a. Amsterdam, Laren, Naarden) waren een aantal vertegenwoordigers gekomen; daarnaast natuurlijk familie en vrienden – al met al een drukbezochte, volle zaal.
De aula was mooi ingericht. Voor de kist van meester Tang Wei stond een mooi portret; op de kist lagen een aantal boeketten, en naast de kist stonden prachtige grote bloemstukken, waaronder een van onze school. Meester Tang Wei’s lievelingsbloem —de roze pioenroos— had hierbij de boventoon.
Ook hadden we gezorgd voor een overlijdensbericht in een aantal lokale kranten op de dag van meester Tang Wei’s crematie.
Wie nog een laatste woord tot meester Tang Wei wil richten of medeleven aan zijn familie wil betonen: dat kan via deze link.
Het was een indrukwekkende en emotionele plechtigheid, waarbij een flink aantal sprekers hun eerbetoon aan Grootmeester Tang Wei uitspraken. Namens de School of Taiji Groningen droeg Jente onderstaande tekst voor.
Namens de School of Taiji Groningen mag ik een paar laatste woorden tot Grootmeester Tang Wei richten.
Na zijn aankomst in Nederland in 1989 heeft Grootmeester Tang Wei een jaar taiji-les gegeven bij wushu-vereniging Bao Trieu/Blijd aan het Boterdiep in Groningen. Tang Wei besloot vervolgens naar Amsterdam te gaan, maar een groep enthousiaste Groningse leerlingen haalde hem over om wekelijks een avond naar Groningen te komen om daar taiji-les te blijven geven. In de loop der jaren wisselden de lokaties van de lessen, o.a. beneden in de Oosterpoort, in het Jan Tuin centrum, en uiteindelijk vele jaren in de gymzaal van het Willem Lodewijk Gymnasium.
Tang Wei noemde zijn school de School of Chinese Arts. In de praktijk van zijn lessen liet hij ook zien dat hij een ware kunstenaar was. Hij was niet alleen zeer bedreven in de martiale kunsten, maar maakte zelf ook prachtige tekeningen en heldere schema’s, waarmee hij de bewegingen in een taiji-vorm of het doel van een Qigong-oefening verduidelijkte. Bij taiji liet hij ook merken hoe belangrijk goed kijken was: als hij een nieuwe beweging voordeed en leerlingen gingen deze direct meedoen, werden ze meteen gecorrigeerd. “Eerst kijken!”, zei hij dan.
Meester Tang Wei was een geduldige leraar. Natuurlijk was de taal niet altijd makkelijk voor hem, maar hij wist altijd wel manieren te vinden om ons duidelijk te maken wat hij bedoelde. En hij bleef een beweging keeropkeer voordoen als deze voor ons nog niet helemaal duidelijk was.
Had je een probleem, dan had meester Tang Wei altijd wel een goede raad over wat je zou kunnen doen. Zo hebben we in de loop der jaren niet alleen veel taiji-vormen van hem geleerd, zowel ongewapend als gewapend, maar ook veel van wat hij “kleintje Qigong” noemde – simpele oefeningen die je bijvoorbeeld kunt doen als je staat te wachten, of als je tv kijkt. Daaruit werd wel duidelijk hoe gedreven meester Tang Wei was: eigenlijk is er elk moment de gelegenheid om je te verbeteren, om aan je gezondheid te werken.
Een lichte ijdelheid was meester Tang Wei niet vreemd. Hij zorgde ervoor dat zijn haren mooi zwart bleven, en als hij in de zomer in China was geweest, vertelde hij ons vol trots dat niemand daar wilde geloven hoe oud hij eigenlijk was.
Uiteindelijk heeft meester Tang Wei ons ruim 30 jaar lesgegeven. Het reizen viel hem zeker niet altijd gemakkelijk, maar we zijn hem ontzettend dankbaar dat hij dat zo lang op heeft kunnen brengen. Wel zei hij jaar na jaar dat hij nu toch écht volgend jaar zou stoppen, maar als het eenmaal zover was ging hij toch weer door. Tot 2019, toen hakte hij de knoop echt door.
We hebben nog een grote afscheidsbijeenkomst voor meester Tang Wei kunnen organiseren op 1 maart 2020, dat was vlák voordat de eerste corona-maatregelen werden genomen. Dit feest werd gegeven bij wushu-vereniging Bao Trieu / Blijd aan de Spicastraat, waarmee de cirkel van lesgeven in Groningen voor Tang Wei mooi rond was. Het feest werd druk bezocht door zowel nieuwe als oude leerlingen van meester Tang Wei. Hij genoot zichtbaar van de aandacht, en wij genoten met hem mee!
Intussen hadden een aantal gevorderde leerlingen van meester Tang Wei zijn lessen doorgezet onder de naam School of Taiji Groningen. Meester Tang Wei bleef geïnteresseerd in hoe het met onze lessen ging. De laatste keer dat Anneke hem een tijdje geleden belde, sprak hij nog vol enthousiasme over de reis naar China die hij dit jaar wilde maken. We hadden hem ook zo graag nog een keer gezien op onze vaste lesavond…
Lieve meester Tang Wei, dank voor alles wat we van u hebben mogen leren. Voor uw inspiratie, uw geduld en alle wijze raad die we van u hebben mogen ontvangen. U houdt voor altijd een speciaal plekje in ons hart.